Michał - Męska Klinika

Historie pacjentów

Przed TRT
W trakcie TRT

Michał

Przedsiębiorca
39 lat

Michał zgłosił się do nas całkowicie zrezygnowany, bez pewności siebie i chęci do podejmowania jakichkolwiek codziennych działań. Objawy były wręcz dramatyczne i w pierwszej chwili wskazywały na kliniczną depresję. Sukces Michała polegał na pogłębieniu tematu i szerszej diagnostyce. I słusznie – badania wykazały jednoznacznie: niedobór testosteronu.

1. Co Cię skłoniło do kontaktu z nami – jakie odczucia, emocje czy sytuacje życiowe?

Odpowiedź:

Przede wszystkim totalny spadek chęci do życia codziennego – najprostsze obowiązki sprawiały mi problem. Druga sprawa to życie intymne.

2. Gdzie szukałeś rozwiązania swoich problemów?

Odpowiedź:

Internet był moim głównym źródłem poszukiwania.

3. Czy próbowałeś innych metod i jeżeli tak, to jakich – czy one pomagały?

Odpowiedź:

Byłem 1 raz na wizycie u endokrynologa.

4. Jak często się badałeś zanim rozpocząłeś leczenie TRT i jakie były Twoje wyniki badań?

Odpowiedź:

Badałem się raz przed wizytą u wyżej wymienionego specjalisty.

5. Czy coś Cię wtedy niepokoiło, jakie miałeś odczucia w odniesieniu do tych wyników?

Odpowiedź:

Jak wspomniałem wyżej – Badałem się raz. Lekarz przepisał mi jakieś tabletki nie pamiętam nazwy. Nie pomogło. A organizm pokazywał że coś jest nie tak jak trzeba.

6. Czy miałeś wcześniej kontakt z lekarzami w celu omówienia Twoich wyników hormonalnych i jeżeli tak, to jak wspominasz ten kontakt – czy ktoś bagatelizował Twoje objawy?

Odpowiedź:

w/w Specjalista z tego co pamiętam nie do końca omówił ze mną wyniki badań. Przepisał tabletki nic poza tym.

7. Te problemy, o których mowa w punkcie 2. – jaki miały wpływ na poszczególne aspekty Twojego życia?

Odpowiedź:

Wynika z tego że duży.

– Samoocena spadła do 0.

– Pewność siebie zniknęła.

– Brak chęci do jakiegokolwiek działania.

– Byłem nerwowy, wycofany

– Problemy ze snem

– Brak chęci na współżycie

Ogólnie jedna wielka porażka

8. Jak się z tym czułeś?

Odpowiedź:

Bardzo Źle ! Brak chęci do życia jest strasznie wyczerpujące 🙂

9. Czy inni też to dostrzegali?

Odpowiedź:

Częściowo tak. Ja raczej nie uzewnętrzniam swoich problemów. Nie żalę się. Wolę cierpieć w milczeniu.

10. Co by się działo, gdybyś przez kolejne 12, 24, 36 czy 60 miesięcy nie znalazł rozwiązania?

Odpowiedź:

Ciężko powiedzieć. Wolę o tym nie myśleć, a mogło być bardzo źle.

11. Jak pamiętasz pierwszy kontakt z Męską Kliniką?

Odpowiedź:

Bardzo pozytywnie. Zadzwoniłem na nr podany w reklamie na facebooku. Osoba odbierająca telefon, szczegółowo opisała przebieg 1 wizyty. Co należy zrobić i przygotować.

12. Jaka jedna rzecz w lekarzu szczególnie sprawiła, że poczułeś się zaopiekowany?

Odpowiedź:

Przede wszystkim podejście. Dr. prowadzący można powiedzieć wychodzi znacznie poza ramy standardowej wizyty u specjalisty np w przychodni czy nawet prywatnie. Wizyta jest bardzo przyjacielska ale zarazem profesjonalna. Dr. prowadzący gdy np ostatnio usłyszał u mnie w głosie delikatne zwątpienie, zapytał czy może pomóc, doradził, podsunął rozwiązanie.

13. Jak wyglądały pierwsze miesiące terapii?

Odpowiedź:

Pozytywnie, znacząca poprawa w zachowaniu i podejściu do życia. 1 zmiany na lepsze były odczuwalne już po 2 tygodniach.

14. Czy podczas TRT był moment przełomowy czy zmiana nachodziła stopniowo?

Odpowiedź:

Jak wspomniałem, duże zmiany zachodziły już po 2 tygodniu terapii.

15. Jak dzisiaj się czujesz i jak oceniasz leczenie TRT?

Odpowiedź:

Czuję się znakomicie. Polecam terapię każdemu mężczyźnie, który ma totalny spadek mocy, chęci do życia.

16. Jak wyglądało Twoje życie w zakresie żywienia, snu i treningu przed rozpoczęciem terapii, a jak wygląda teraz? Czy są jakieś różnice i jeśli tak, to jakie?

Odpowiedź:

Spałem po 5/6 h na dobę, jadłem byle co i o nieregularnych porach. Trening ? Jaki Trening !. 0 Aktywności fizycznej. Teraz wygląda to zupełnie inaczej. Przede wszystkim mi się chce ! Treningi w miarę możliwości, ale minimum 4 razy w tygodniu, z posiłkami jest znacznie lepiej ale tutaj jest jeszcze do poprawy. Sen – sen co najmniej 7/8 H. Samopoczucie bardzo dobre !

17. Jak oceniasz zdalną formę leczenia i kontakt z naszym zespołem, czy to dla Ciebie było wygodne?

Odpowiedź:

Oceniam wzorowo. Jest to bardzo wygodna forma. Nie trzeba jeździć po lekarzach i stać w kolejkach.

18. Czy ponownie podjąłbyś taką samą decyzję o rozpoczęciu leczenia – jeśli tak, to czy żałujesz, że nie podjąłeś jej wcześniej?

Odpowiedź:

Nawet bym się nie zastanawiał – Oczywiście że TAK – bardzo żałuję, że nie podjąłem leczenia wcześniej.

19. Czego najbardziej się obawiałeś i okazało się, że to bezpodstawne?

Odpowiedź:

W sumie to nie obawiałem się niczego. Zastanawiałem się jedynie jak sobie poradzę z iniekcją podczas wyjazdów służbowych.

  • Przed TRT
    W trakcie TRT
    Dominik
    Przedsiębiorca
    42 lata

    Dominik w wieku 40 lat był aktywnym zawodowo mężczyzną, który regularnie uprawiał sport i dbał o swoje zdrowie. Pomimo tego zauważył, że cały czas jest zmęczony, jego ciało zmienia się na gorsze, a sam nie ma sił do realizacji codziennych wyzwań. Co zrobił? Pogłębił diagnostykę i znalazł prawdziwą przyczynę swoich problemów.

    Poznaj pełną historię